کارگاه آموزشی جهت یابی و تحرک نابینایان در دانشگاه شیراز

اهمیت مهارت جهت یابی و حرکت برای نابینایان

نابینایان و کم بینایان یکی از مهمترین اقشار جامعه به شمار می روند که از توانمندیهای فراوانی برخوردارند. آنان نیز مانند دیگر شهروندان، باید بتوانند در محیط جغرافیایی خویش، به راحتی تردد کنند، مایحتاج خود را به آسانی از مراکز فروشگاهی تهیه بخرند، فعالیتهای شغلی خود را انجام دهند، درس بخوانند، از امکانات تفریحی برخوردار شوند و در یک کلام، زندگی کنند. این حقوق مسلم نابینایان اما، همواره به دلایل مختلفی، تحقق نیافته است و آنان، پیوسته با مشکلات فراوانی رو به رو می شوند که تحت عنوان موانع و مسائل نابینایان مشخص می شوند.

راه حل بخش بزرگی از  مشکلات نابینایان و کم بینایان، نزد مسئولان و تصمیم گیرندگان کشوری است از جمله:

  • مناسب سازی معابر و وسایل نقلیه شهری برای نابینایان
  • تسهیل دسترسی دانش آموزان و دانشجویان نابینا به منابع آموزشی
  • مناسب سازی فضاهای آموزشی برای نابینایان
  • مناسب سازی امکانات گردشگری و تفریحی برای نابینایان
  • ایجاد شغل مناسب برای نابینایان

اما کلید بخش اصلی مشکلات نابینایان، در دستان خود آنهاست. توضیح آنکه برخی از نابینایان و کم بینایان، شرایط جسمی خود را کماکان نپذیرفته اند و در نتیجه آگاهی کامل و صحیحی از آن ندارند و از مهارتهای لازم برای زندگی در شرایط نابینایی نیز برخوردار نیستند. این دسته از نابینایان، متأسفانه نمی توانند بدون کمک دیگران و به طور مستقل، در معابر شهری، ساختمانها، وسایل نقلیه حرکت کنند. آنان مهارت حرکت نابینا با عصای سفید را نیاموخته اند. با مقوله جهت یابی نابینایان آشنا نیستند. مهارت کمک گرفتن از راهنمای بینا را فرا نگرفته اند و…

همه این عوامل سبب می شود که این گروه از نابینایان، بر خلاف دیگر همنوعان خود، نتوانند از امکانات موجود در جامعه برخوردار شوند. نابینایان حتی اگر از توانمندی فراوان و تحصیلات دانشگاهی هم برخوردار باشند اما از استقلال لازم در تردد و انجام امور شخصی بهره مند نباشند، توانایی استفاده از امکانات جامعه را نخواهند داشت و مورد توجه کارفرمایان نیز قرار نخواهند گرفت. بر همین اساس، آموزش مهارتهای جهت یابی و حرکت نابینایان، یکی از اساسی ترین نیازهایی است که به طور جدی باید در دستور کار نهادهای آموزشی مرتبط با نابینایان قرار گیرد. مربیان متخصص و صبور باید از نخستین روزهای تحصیل، به شکل جدی و رسمی، این مهارت بسیار مهم را به دانش آموز نابینا بیاموزند و افزون بر آن، خانواده فرد نابینا را نیز آموزش دهند تا مهارتهای آموخته شده را به شکل مکرر با او تمرین کنند و از دیگر سو، با دلسوزی بی مورد، از انجام امور شخصی نابینا توسط خود او، جلوگیری نکنند.

برگزاری کارگاه آموزشی جهت یابی و حرکت نابینایان در دانشگاه شیراز

موسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز، به عنوان یک نهاد آموزشی، در راستای یکی از مهمترین اهداف خود مبنی بر آموزش مهارتهای حهت یابی و حرکت به نابینایان، یک کارگاه آموزشی جهت یابی و حرکت نابینایان را در فروردین ماه 1402، به دعوت انجمن علمی بخش روانشناسی بالینی و کانون فانوس دانشگاه شیراز، در آن مکان و با سرپرستی لیلا غزنوی، دبیر رابط و مربی جهت یابی نابینایان، برگزار کرد. در این کارگاه که با استقبال دانشجویان نابینا و کم بینا نیز رو به رو شد، مخاطبان با مهمترین اصول مهارت جهت یابی و حرکت نابینایان، به صورت عملی و کاربردی آشنا شدند.

موسسه توانگران، آمادگی کامل خود را برای برگزاری کارگاههای آموزشی مشابه، در سایر نهادهای آموزشی استان و کشور، اعلام می دارد تا از این طریق، زمینه استقلال بیشتر نابینایان و در نتیجه حضور برجسته و سودمند آنان در جامعه، بیش از پیش فراهم گردد.

Tags: , , , , , , , ,

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست