کتابی مفید برای والدین کودک نابینا و کم بینا

تولد یک کودک نابینا

نابینایی و کم بینایی، از جمله عوارضی است که ممکن است برای نوزادان و کودکان پیش آید و پدران و مادران را غافلگیر، خشمگین و افسرده گرداند. مادر یا پدری که بر خلاف انتظار خود، پس از 9 ماه تحمل رنج و سختی دوران بارداری، با نوزادی نابینا یا کم بینا رو به رو می شود، یک شوک شدید عاطفی و روانی را تجربه می کند.

برخورد والدین با کودک نابینا

متأسفانه در مواردی، شخصیت والدین چنان ضعیف است که تحمل تجربه تلخ تولد یک کودک نابینا را ندارند و او را رها می کنند یا از او متنفر می شوند و فاصله می گیرند. در موارد دیگری نیز، چنان در قبال این کودک نابینا احساس گناه، مسئولیت و ترحم می کنند که خود را موظف به ارائه خدمات بی چون و چرا به این کودک نابینا می دانند و در نتیجه به او اجازه نمی دهند که مهارتهای فردی را کسب کند و در انجام امور شخصی و اجتماعی خود به استقلال برسند. این والدین، کودک نابینا را مانند گیاهی تصور می کنند که تنها به مراقبت شدید و تأمین آب و غذا و سایر نیازهای مادی دارد احتیاج دارد و همین که خوراک، پوشاک، سرپناه و امکانات تحصیلی وی فراهم شود، کافیست. این دسته از والدین کودکان نابینا، دیگر به نیازهای روانی فرزند نابینای خود اهمیت نمی دهند. او را مانند دیگر فرزندان خود نمی دانند. شخصیت کودک نابینا را نادیده می گیرند. فرزند نابینا را با خود به مهمانی یا خرید نمی برند. شخصی ترین فعالیت های کودک نابینا را برایش انجام می دهند و در یک کلام، اجازه مستقل شدن را به او نمی دهند چرا که آگاهی لازم را ندارند و همواره می ترسند که اگر به کودک نابینا اجازه دهند که کارهایش را خود انجام دهد، به خود آسیب خواهد زد.

توانمندی کودک نابینا

این در حالی است که اغلب کودکان نابینا و کم بینا، تنها از نعمت بینایی محرومند اما همچنان و مانند دیگر کودکان همسال خود، از قوای جسمانی، هوش و روانی سالم برخوردارند. کودک نابینایی که معلولیت دیگر نداشته باشد، به راحتی می تواند بیاموزد، بازی کند، به دیگران یاری برساند، بدود، احساس کند، و در یک کلام، از زندگی خود، با وجود ویژگی نابینایی، لذت ببرد؛ با این حال، رفتارهای برخی از والدین، باعث می شود که کودک نابینا، توانایی های خویش را در نیابد، محیط و افراد اطراف خود را نشناسد و نتواند شخصیت مستقل و توانمند خویش را بسازد.

معرفی کتاب بگذار روی پای خود بایستم کتابی برای راهنمایی والدین کودک نابینا

کتاب «بگذار روی پای خود بایستم»، کتاب کوچکی است که والدین کودکان نابینا را به ساده ترین شکل ممکن راهنمایی می کند. این کتاب، با جملاتی ساده، به مادران و پدران کودکان نابینا، می آموزد که توانمندیها و نیازهای واقعی یک کودک نابینا چیست و پدر و مادر چطور می توانند به او کمک کنند که شخصیتی مستقل داشته باشد.

نکته قابل توجه این کتاب راهنما آن است که تمام مطالب را از زبان یک کودک نابینا، خطاب به پدر و مادرش بیان کرده است و از عبارات و اصطلاحات و لحن علمی، خالیست. کتاب بگذارید روی پای خود بایستم، به کمک همه والدین دارای کودکان نابینا می آید؛ اعم از والدینی که از سطح سواد دانشگاهی برخوردار باشند یا در دسته کم سوادان و بی سوادان قرار گیرند. صد البته شرط اصلی بهره مندی از این کتاب ارزشمند، آن است که والدین کودک نابینا، دغدغه تربیت یک فرد نابینای مستقل و توانمند را داشته باشند.

بخشی از کتاب بگذار روی پای خود بایستم

به من یاد دهید که مستقل باشم. مهمترین چیزی که میتوانم بیاموزم این است که خود کارهایم را انجام دهم و خود، فکر کنم و در هر مورد، تصمیم لارم را بگیرم. آیا برای شما خوشایند است که برای انجام هر کار به شخص دیگری متکی باشید تا او به تنهایی یا به کمک شما آن کار را برایتان انجام دهد؟ آیا دوست دارید همیشه به شما گفته شود که چه کاری را باید و چه کاری را نباید انجام دهید؟ من به شما نیاز دارم ولی کمکم کنید تا نه تنها خود، کارهایم را انجام دهم بلکه توانایی تصمیم گرفتن را نیز به دست آورم و خود، زندگیم را اداره کنم زیرا دیر یا زود، خودم به تنهایی باید این کار را انجام دهم.

شما می توانید برای دریافت کتاب بگذار روی پای خود بایستم، با واحد کتابخانه موسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز، تماس بگیرید.

تلفن: 07138318815

 

نویسنده: مائده نعمتی

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست